Vanmorgen kwam ik weer thuis met een zak vol vreemde drollen. Geen probleem, want hondenbezitters zijn toch een beetje als motorrijders die naar elkaar zwaaien, we ruimen elkaars drollen op.
In Thesinge geldt de regel: “Hondenpoep binnen de bebouwde kom wordt opgeruimd.”
Met wat hulp van het online archief van de G&T (Pas op! Doe dit thuis niet na, voor je het weet ben je uren aan het lezen) een stukje historie:
In 1997 schreef dorpsgenoot Henk al in de G&T over de overlast van hondenpoep. Het was een punt van bespreking tijdens het halfjaarlijkse overleg tussen Dorpsbelangen en B&W. Net als Henk toen vraag ik me nu ook wel eens af wat hondenpoep anders maakt dan overlast van katten-, paarden en andere huisdieren of zelfs mensen. Die laatste groep heeft het in onze omgeving moeilijk. Met regelmaat doen mensen hun behoefte aan bijvoorbeeld de Lageweg in Klunder die steeds populairder wordt als wandel- en fietsroute. Ook hierin sluit ik me aan bij Henk “waar mensen en dieren met elkaar leven, kan het voorkomen dat we af en toe last van elkaar hebben”.
Ok, terug naar de hond, of beter gezegd de hondenbezitter.
In het archief van de G&T vond ik een stukje van een dorpsgenoot die de hondenbezitters in 1982 vriendelijk wees op hun verantwoordelijkheid “laten wij ons dorp leefbaar houden, wij moeten het toch gezamenlijk maken”.
In de tweede helft van de jaren 80, we hadden net onze eerste hond, ruimde ik als ‘puber met principes’ eens alle drollen op de de groenstrook op de Schutterlaan op. De groenstrook lag er vlak na het dempen van de sloot, voordat de de huidige beplanting kwam. Er werd toen nog om gelachen. Ik herinner me een dorpsgenoot die me vroeg wat ik in hemelsnaam aan het doen was. Een beetje overdreven was het ook wel, want wie liep daar nu. Maar, blijkbaar had ik de behoefte een punt te maken in de tijd zonder online mogelijkheden.
Een college bedrijfseconomie van begin jaren 90 staat me ook nog helder voor de geest. De docent vertelde wat hij op zijn vrije dag had gedaan. Hij had op het veld voor zijn huis in Bedum alle hondendrollen voorzien van een vlaggetje (de nederlandse driekleur aan een sateprikkertje). Het werd een mooi kunstwerk en een prachtig verhaal.
In 2009 startte er een proef ‘Thesinge poepvrij, iedereen blij’. Dit bleek een succes. Dorpsbelangen plaatste bordjes en schepjes, we kregen een waarderingssubsidie van de gemeente en er was veel aandacht in de pers. In 2010 was er zelfs landelijke bekendheid voor de proef. De overlast verminderde zienderogen!
Het is een probleem van alle tijden. Maar de oplossing is zo simpel, gewoon even opruimen en elkaar een beetje helpen.